top of page
  • ReSuli

Szabad tanulás, demokratikus iskola workshop

Nem mondanám, hogy életem legfegyelmezettebb workshopját tartottam szombaton a ReSuliban - üzeni Földes Petra, a 2 modulból álló workshop első etapja után.



"Már a kétórásra nyúló bemutatkozó körben látszott, hogy a legtöbb, amit tehetek, az akadálytalanul áradó energiák facilitálása, és a csoport simán megírja a tananyagot. És megírta. Azt hiszem, messzebbre jutottunk, mintha pusztán az én provokációimra hagyatkoztunk volna… Hogy mi mindenről volt szó? A szabadság belső feltételeiről: a flow képességéről, intuícióról, jelenlétről (ki melyik szóval szereti), a döntés szabadságáról (külső és belső sárkányainkról), a személyes viszonyainkban megélhető szabadság feltételeiről (egy kis tranzakcióanalízissel felnőtt, gyerek és szülő szerepeinkről), a szabadságot keretező biztonságról. És nagyon fontos volt beszélni és a megéléseinket megosztani minderről, hogy a varázsmódszereket gyűjtögetve ne veszítsük el a szemléleti alapot."

Földes Petra meleg, szívből jövő, de ugyancsak tudatos facilitálásával jó mélyre sikerült mennünk. Azok is megérintődtek, akiknek napi szinten, a gyakorlatban, percenként kell kigondolniuk a szabadsághoz/demokráciához való viszonyukat. A résztvevőkkel valódi, interaktív diskurzust folytattunk. A jelenlétről úgy beszélgetni, hogy nagyon jelen vagyunk - csak így érdemes: amikor valami arról szól, és az, ami.

"Most már tehát jöhetnek a módszerek: hogy hogyan lehet egy tanulóközösséget (szülőkkel, tanárokkal, gyerekekkel) a szabadságot keretező biztonságos rendszerként működtetni. A következő modulban jön a Demokratikus iskola, és ezúttal a gyakorlati fogások se maradnak el. Döntés előkészítés,konfliktuskezelés, esetmegbeszélés – mind-mind a partnerség jegyében! A modul megáll önmagában is, vagyis ha érdekel, gyere akkor is, ha a szabad tanuláson nem voltál!"

Köszönjük, folytatás következik 2019. március 23-án. Addig lesz időnk elolvasni a 15 oldalas munkafüzetet, meg az ajánlott szakirodalmak 1%-át :)

18 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page